Joomla Templates

Joomla werkt met templates. een template is een grafische schil van je website, die de look-and-feel bepaalt. Als de installatie optimaal is, dan hoef je niet veel aan een template te veranderen als je content gaat plaatsen. 

Iedere Joomla website heeft een template. Ook kan iedere Joomla website meerdere templates gelijktijdig gebruiken. Dat betekent dat je 1 site kunt hebben, met compleet verschillend ogende pagina's. Dit kun je doen voor onderdelen van een site, of voor het extranet gedeelte van een site bijvoorbeeld. De kracht van Joomla is hier ook weer de mogelijkheid om een template op bepaalde pagina's te gebruiken, en een ander weer op andere pagina's. Veel templates hebben ook diverse (kleur) variaties, die vervolgens ook weer per pagina in de delen zijn.

CSS

Cascading Style Sheets (afgekort tot CSS), stijlbladen, zijn een mogelijkheid om de vormgeving van webpagina's los te koppelen van hun feitelijke inhoud en centraal vast te leggen. Het Engelse "style" heeft de betekenis van "opmaak", niet van schrijfstijl. Het begrip "cascading" (als een waterval) verwijst naar de mogelijkheid van het overerven van opmaak-eigenschappen (zie onder).

De CSS-informatie voor de vormgeving van het document wordt toegevoegd aan de HTML-code ervan. Die informatie mag in het HTML-bestand zelf staan, maar ook in een apart bestand waar het HTML-document naar verwijst. Een dergelijk extern bestand wordt ook wel stylesheet genoemd.
Een belangrijke reden voor de introductie van Cascading Style Sheets was de eenvoudigere en consistentere vormgeving van webpagina's, met minder webbrowser-specifieke eigenaardigheden. Het World Wide Web Consortium (W3C) heeft daartoe de standaard vastgelegd. De vastgelegde standaard is in de loop van de jaren significant uitgebreid. De oorspronkelijke standaard staat bekend als CSS1. Latere uitbreidingen staan bekend als CSS2 en CSS3. Deze laatste uitbreiding (CSS3) is gedeeltelijk nog in ontwikkeling en is als zodanig geen officiële standaard. Moderne browsers ondersteunen CSS1 en CSS2. CSS3 is nog geen officiële standaard, hierdoor is er minder ondersteuning door webbrowsers.

Moduleposities

Een module aanmaken kan, maar als je deze publiceert zonder hem zichtbaar te maken, m.a.w, je zegt 'hoi ik ben er' maar niet waar hij is, dan zal hij ook niet zichtbaar zijn. Templates maken vaak gebruik van frameworks die voor moduleposities zorgen, en dat doen ze vaak ook nog flexibel. Als je iets zichtbaar wilt maken, zul je dus een modulepositie moeten kiezen voor hetgeen je zichtbaar wilt maken.

Responsive

Alle templates die IE-Webdesign gebruikt kunnen responsive worden gemaakt. Een responsive website past zichzelf aan aan de omgeving waarin hij getoond wordt met behulp van flexibele grids flexibele afbeeldingen en CSS3 media queries. Dit betekent concreet dat de site op alle devices waarmee hij bekeken wordt goed zichtbaar zal zijn. 

Stylesheets

Zoals eerder gemeld, is een stylesheet voor een groot deel verantwoordelijk voor hoe je website er uitziet. Veel zul je, na de eerste bouw, echter niet doen met stylesheets. 

Zodra je een artikel gaat maken, zul je dat doen in een WYSIWYG editor ( WYSIWYG staat voor What You See Is What You Get). Dat is een word-achtige interface, die je in staat stelt om zonder al te veel technische kennis ( je bent in feite HTML aan het programmeren) een stuk tekst op te maken. Die tekst wordt onderhuids opgemaakt in HTML die geschikt is om weergegeven te worden in moderne browsers. Maar van al dit merk je niet veel, en dat is ook precies de bedoeling. Veel editors (Joomla kan er meer dan 1 gebruiken) hebben wel wat elementen van een stylesheet die je kunt gebruiken. 

Zo komen de koppen (h1 tot en met h5) terug, en andere stijlen, zoals div. Allemaal niet erg spannend, maar zonder deze elementen kun je gewoonweg geen tekst opmaken.

editor.jpg

 Templatebeheer

Via templatebeheer is het mogelijk een template aan te passen. Pas hier echter mee op, een aanpassing is direct zichtbaar voor je bezoekers, en foutjes kun je snel maken. Doe dit dus alleen als je er verstand van hebt, of zeker weet dat je hier niets doet wat je niet wilt.

Ga naar extensies / templatebeheer:

templates.jpg

Afhankelijk van de geïnstalleerde templates zie je hier een lijstje. De kolom locatie geeft aan voor welk gedeelte van de site het template bestemd is, en de gouden ster bij 'Standaard' geeft aan welk template standaard actief is. Je hebt dus een 'standaard' template, dat in principe altijd actief is. Echter kun je per menu en per pagina een 'override' instellen, zodat voor die pagina een ander template actief wordt. 

Een template toevoegen doe je via Extensie/ extensiebeheer. Kllik hier op Upload pakketbestand en het volgende scherm verschijnt:

extensiebeheer.jpg

Hier kun je een gekocht of gedownload template bestand uploaden in installeren. Bij de optie 'beheren' kun je een template ook weer verwijderen.

Als je een template verwijdert, verwijder je geen inhoud, pagina's modules, of menu's. Daar hoef je dus niet bang voor te zijn. Het kan wel zo zijn dat als je bepaalde modules op template specifieke moduleposities hebt geplaatst, dat je die moet herplaatsen, zodat ze in het op dat moment actieve template weer zichtbaar worden.

Aanpassingen aan een template, dus niet instellingen, maar echte aanpassingen aan een template zoals het aanpassen van .php bestanden zijn zeer goed mogelijk, maar je moet dan wel rekening houden met het feit dat als een template, of Joomla, wordt ge-update, het zeer goed mogelijk is dat deze aanpassingen verloren gaan. Vaak is er voor het aanpassen van css bestanden een 'custom.css' aanwezig, die tijdens een update niet wordt overschreven.

 

Het is echter raadzaam om voordat je een update draait van je template, of van Joomla, een backup te maken.

 

Written by Maarten Blokdijk.copyright handleidingjoomla.nl

Verzenden naar FacebookVerzenden naar Google PlusVerzenden naar TwitterVerzenden naar LinkedIn