Wij maken Responsive webdesign in Joomla

 

U zult de laatste tijd steeds vaker gehoord hebben over “Responsive Design” of “Responsive Web Design” (RWD).

Dus wat is Responsive webdesign?

U opende een website op een mobiel apparaat en het leek allemaal platgedrukt en uit verhouding. Dat kan u zijn overkomen.
Telkens moest u het scherm vergroten en verkleinen en van links naar rechts en van boven naar onder scrollen.
Dan is het duidelijk dat u een website bezocht die niet responsive was. Maar komt u een keer op een website waar alles keurig in verhouding blijft, dan is de kans groot dat er een responsive ontwerp (template en extensies) is toegepast.
Als een website responsive is, dan past de lay-out en/of de inhoud zich automatisch aan op het apparaat waarmee de website wordt bezocht. Een responsive website herkent dus de schermverhoudingen van het apparaat waarop het wordt bekeken.
Een responsive ontwerp reageert over het algemeen op drie a vier verschillende soorten schermen: de breedbeeld computermonitor, de kleinere 4:3-computermonitor (of laptop), een tablet en de mobiele telefoon.
Hieronder ziet u een schermvoorbeeld van één van de Joomla responsive templates van IE-Webdesign. Zoals je kunt zien, is de lay-out op elk apparaat anders. Toch is op elk apparaat de weergave goed en is de tekst niet vervormd.

Alle 3 tezamen
Als een website responsive is, dan past de lay-out en/of de inhoud zich automatisch aan ten opzichte van de verhoudingen van het scherm waarop de website wordt getoond.

 Hoe werkt Responsive Design?

Responsive design werkt met behulp van @media queries om het schermformaat te herkennen waarop de website wordt getoond. Vervolgens wordt de weergave aangepast op die verhoudingen. Het is iets dat je zelf eenvoudig kunt testen. Ga naar deze pagina en maak je browserscherm kleiner. Je zult zien dat de lay-out direct netjes wordt aangepast.

Wanneer is de ontwikkeling van Responsive Design begonnen?

Volgens Google Trends zijn mensen halverwege 2011 op de term “Responsive Web Design” gaan zoeken. Het is dus nog relatief nieuw. Maar sinds steeds meer mensen mobiele apparatuur gaan gebruiken wordt er steeds vaker op dit onderwerp gezocht. Websitebezoekers verwachten een goed werkende website als ze met een iPad, een Galaxy of een desktop op uw website komen. Als ze geen goed werkende website treffen, zoeken ze de info wel ergens anders

responsive-web-design

Volgens Google Trends zijn mensen halverwege 2011 op de term “Responsive Web Design” gaan zoeken.

Joomla Responsive Design

“Joomla Responsive” werd in Google Trends voor het eerst gezien in het derde kwartaal van 2011. Dus dat is nog iets nieuwer! Maar het werd al snel door vele website-ontwerpers opgepakt. Elke website-ontwerper, template-ontwikkelaar en extensie-ontwikkelaar moet weten wat het inhoudt en hoe het werkt.

responsive-joomla

“Joomla Responsive” werd in Google Trends voor het eerst gezien in het derde kwartaal van 2011.

Inmiddels hebben vrijwel alle bekende template-ontwikkelaars wel één of meerdere responsive templates beschikbaar. Dit aantal groeit snel. Zeker nu er ook voor Joomla 3.0 ontwikkeld gaat worden dat uitgaat van een techniek op basis van responsive design.
Ook is er inmiddels een groot aantal extensies geschikt gemaakt.

Moet u uw Joomla-website responsive maken?

U zou denken dat het antwoord hierop Ja is. Natuurlijk is een responsive ontwerp een goed idee. Maar het is alleen handig als uw website weinig extra extensies gebruikt. Die extensies maken het lastig als ze nog niet geschikt zijn om responsive te kunnen werken.

Dus als U een responsive Joomla website wil hebben, dan moet iedere front-end extensie geschikt zijn voor responsive. Het zal de Joomla ontwikkelcommunity nog wel even tijd kosten om alle extensies hiervoor geschikt te maken.

Een responsive Joomla-website is dus een website waarbij het template en de extensies allemaal responsive zijn.
De meeste templates die nu worden ontwikkeld zijn geschikt voor Joomla 3.0

Werkt IE-Webdesign al met responsive templates?

IE-webdesign maakt ook uw template in een responsive ontwerp mochten de extra extensions die u nodig hebt voor uw website ook allemaal responsive geschikt zijn.

Neem contact met ons op en we kunnen altijd een keer afspreken of wij de partij zijn die u nodig acht.

Verzenden naar FacebookVerzenden naar Google PlusVerzenden naar TwitterVerzenden naar LinkedIn